pondělí 6. prosince 2010

Thanksgiving day

Thanksgiving day jsme strávili u jednoho ze studentů z Norwich, který se snad jediný z vlastní iniciativy a samostatně angažuje v kontaktu se zahraničními studenty.

Bylo to v domě jeho otce, v Englewoodu v New Jersey (jen přes most z Manhattanu).
"Thanksgiving je v Americe velmi oblíbený svátek, protože je to jen o tom, že se jen jí a pije - moc." co dodat :-)
Američané to nacpávání dovádějí k dokonalosti a celý den se trápí hladem, aby toho pak večer sešrotovali co nejvíc.
Krocan je klasika. My ho tedy neměli (ač pro čtyři z nás to bylo první thanksgiving), ale bylo to vynahrazeno bažantem a divočákem.
Slaví se většinou s rodinou, často s přáteli, dle domluvy. A pak se to večer po večeři ještě slézá mezi domy, ale nikam se nevyráží, protože je vše zpravidla zavřené.
V našem provedení ani nedošlo na to vlastní "díku vzdání". A to jsem měl připravený tak krásný projev a těšil se na pár minut pozornosti.. :-P

Půlnocí na konci Thanksgiving (čtvrý čtvrtek v listopadu) začíná oficiálně předvánoční čas - především pro obchodníky. Dle výpočtu, krach na newyorské burze proběhl na Thanksgiving Day v roce 1929. Další den je chornicky známý jako "black Friday". V současné době se toto označení používá pro den po Thanksgiving, kdy "krachují" ceny zboží u obchodníků. Jsou ty slevy vztažené k Vánocům, ale některé zboží zmizí okamžitě. Spousta obchodů otevře již v 00:00; slevy jsou někdy tak vysoké, že lidé čekaji ve frontě před obchodem i tři dny!
Sleva se dá udělat kdykoliv, ale prostě je zvykem toto datum. Je to napříč státy, ale asi nejvíce typické pro New York.




Engleewood, kde jsme přebývali, je takové hezké městečko plné typických rozlehlých domů ukazující, že země ani (alespoň některé) stavební materiály nebyly v USA nikdy nedostatkovým zbožím. (třípatrový dům pro otce, u kterého se párkrát za rok na prázdniny ukáží synové...)

Žádné komentáře:

Okomentovat